Féltékeny Edward 

Műfaj: Kisjátékfilm

Évszám: 2011

 

Liszt Ferenc életét és munkásságát szórakoztatóan bemutató rövidfilm, melyet Roald Dahl Hódító Edward című novellája inspirált. Készült Liszt Ferenc 200. születésnapja  és a Liszt év alkalmából.

 

105 év naplója

Műfaj: Dokumentumfilm

Hossz: 15 perc

Felbontás: HD

Kiadvány: 100 db DVD angol felirattal

Évszám: 2011

 

 A dokumentumfilmet Lossonczy Tamás 2024-ig titkosított hangnaplójának részletei kísérik végig.

Nyilatkozik a művész özvegye, Pál Éda, és közeli ismerősei Pataki Gábor művészettörténész és Fehér László festőművész is. A napló hanganyagából és a kommentárokból történelmi jelentőségű tényeket, művészet- és kultúrtörténeti érdekességeket és személyes részleteket is megtudhatunk.

Mivel a napló Lossonczy Tamás akaratára titkosítva van, a hangnapló részleteket Pál Éda, a jogutód külön engedélyével Pataki Gábor művészettörténész válogatta össze.

A rendező, Pater Sparrow és a producer, Pátkai Marcell a művészettörténész által válogatott szöveg alapján alakították ki a forgatókönyvet. A filmet hárman fényképezték: Spáh Károly, Tóth Widamon Máté és Pater Sparrow. Lossonczy Tamás alkotásait és műtermét Szurdi András videóművész kifényképezte, és a fényképekből animációt készített. Különleges helyszíneken forgattunk, mint pl. a Lossonczy Tamás 105. születésnapja alkalmából megrendezett "100 év után" című kiállítás megnyitója a Nemzeti Galériában, melyen a művész maga is részt vett.

A dokumentumfilm célja, hogy a nézők bepillantást nyerjenek Lossonczy Tamás zárolt naplójába és az álltala létrehozott, illetve őt körülvevő vizuális világba.

  

Magyar festő hódolata Róma népének

Műfaj: Filmetűd

Hossz: 3 perc

Felbontás: HD

Kiadvány: 100 db DVD angol felirattal

Évszám: 2009

 

Lossonczy Tamás eredeti forgatókönyve

„Hang: nagyon halk zakatolás, nagyon felerősödik. Hirtelen sötét – majd Passuth Krisztina erős megvilágítás – majd előtűnik az egyik mozaikkép erős megvilágításban (teljes csönd). Majd Krisztina beszél az egész létrejöttéről, Piero Dorazióról, Lossonczyról, a képről, majd az egészen végigfutunk, végül óriás sebességgel 4x, 5x megismételni az egész képsort. Befejezés: erősből halk zakatolásba."

 

A forgatókönyv és a film koncepciója

A film koncepcióját Lossonczy Tamás, a rendező és a producer közösen véglegesítették Lossonczy forgatókönyve alapján. A Passuth Krisztinával felvett művészettörténeti elemzést a MŰsor című riportfilmbe vágtuk be, hogy a filmetűd az alkotó művészi látomásaként jelenjen meg.

A mozaik táncoló figurái elevenednek meg a metróban közlekedő járókelőkkel együtt. Az élettel teli, hétköznapi helyszín és a művészi alkotás dialektikáját mutatjuk be a felgyorsított és lelassított jelenetekkel, illetve a mozaik kiemelt részleteivel, valamint a hangok és a csend váltakozásával. A filmet különböző metróhangokból összeállított sound design kíséri.

A DATA célja az volt, hogy támogassa a 105 éves Lossonczy Tamást, hogy létrehozza egyetlen filmművészeti alkotását.

 

MŰsor

Műfaj: Riportfilm

Hossz: 15 perc

Felbontás: HD

Kiadvány: 100 db DVD angol felirattal

Évszám: 2009 

    

Érzékeny szemlélődés, őszinte kíváncsiság, bú és humor

A film forgatásán a 105 éves Lossonczy Tamás szellemességével, intenzív kitöréseivel, hihetetlen alkotó- és életkedvével nagy hatással volt a stábra. A riport az életmű művészettörténeti elemzését háttérbe szorítva, a művész személyiségét és életbölcsességét hivatott bemutatni.

A filmben nyilatkozik Passuth Krisztina, művészettörténész is, Lossonczy Rómában, az EUR Magliana metrómegállóban látható mozaikjáról, melyre az alkotó különösen büszke volt, mert 92 éves korában egy combnyak törést követően készítette el. Egy forgatókönyvet is írt, hogy a mozaikot egy filmen bemutassa. Ez a forgatókönyv valósult meg a Magyar festő hódolata Róma népének című rövid filmetüdben.

A DATA célja az volt, hogy egy elismert életművel és kivételes élettapasztalattal rendelkező alkotó világképét megörökítse és közvetítse.

"Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú.
Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú.
Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős. De mégse koszorú.
Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi. Az a madzag, mint tudjuk, mellékes, harmadrangú valami.
Hát akkor mi?
Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára."

Örkény István: Az élet értelme

Idézet